Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.Zamknij
Zapisz się do newslettera
 

6 jesiennych produktów wspomagających płodność - żniwo dla zdrowia

Anna Pasternak-Winiarska

22.09.2016

Nieuchronnie zbliża się czas tęsknoty za najcieplejszą porą roku i wszystkimi jej dobrodziejstwami. Jednak dla tych, którzy mają na uwadze zdrowe żywienie jest to zapowiedź obfitego żniwa. Zapraszam do lektury o tym, czym hojnie może obdarzyć przyszłych Rodziców jesień.

Właśnie dojrzewa najwięcej owoców i warzyw. Niektóre z nich są szczególnie polecane dla przyszłych Rodziców, jako źródło składników żywieniowych, które mają dla nich ogromne znaczenie.
Wśród dorodnego, jesiennego repertuaru warto, aby w kuchni (i na talerzach rzecz jasna!) zagościły:

  • dynia
  • papryka
  • jabłka
  • winogrona (ciemne)
  • ·owoce pigwowca
  • czosnek

Dlaczego właśnie one? Bo zawierają w sobie wszystkie te składniki, które są Wam szczególnie potrzebne, drodzy przyszli Rodzice.

1. Dynia

Warzywo o nieskończenie wielkim potencjale kulinarnym. Mówiąc najprościej-z dyni można zrobić dosłownie wszystko. Polecam dynię nie tylko ze względu na ogromne możliwości zastosowania, ale również jako źródła tego co najlepsze dla przyszłej Mamy i przyszłego Taty. Jej miąższ jest źródłem dobroczynnie działającego β-karotenu, zaś pestki to istna skarbnica witaminy E, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, potasu a także miedzi i żelaza.

Więcej na informacji na temat dyni znajdziecie tu:
http://szkolazywienia.blogspot.gr/2016/02/wielkie-warzywo-najwiekszych-mozliwosci.html

http://szkolazywienia.blogspot.gr/2016/02/magia-dyni.html

2. Papryka

Równie wdzięczne warzywo, które potrafi ubogacić każde menu. Prócz umiejętności bycia wszędobylskim papryka jest doskonałym źródłem witaminy C oraz β-karotenu (zwłaszcza czerwona).

3. Jabłka

Na temat prozdrowotnych właściwości jabłek można by napisać książkę. Otóż nasz poczciwe owoce mają ogromny potencjał antyoksydacyjny, co oznacza, że są idealną bronią przeciwko wolnym rodnikom. Co więcej znajduje się w nich błonnik rozpuszczalny w wodzie (ten zaś zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych oraz pomaga oczyścić organizm z różnych toksyn) (1).

4. Ciemne winogrona

W skórce ciemnych winogron znajduje się mnóstwo antyoksydantów, które są niezbędne w zapobieganiu stresowi oksydacyjnemu. Co ciekawe okazuje się, że potencjał antyoksydacyjny nie jest jedyną zaletą ciemnych winogron. W jednym z wielu badań wykazano, że spożywanie zagęszczonego soku z czerwonych winogron prócz możliwości łagodzenia stanów zapalnych, wpłynęło korzystnie na stężenie lipidów we krwi pacjentów (2). Dodatkowo świeże winogrona doskonale ubogacają smak i wygląd wielu potraw, nie tylko słodkich.

5. Owoce pigwowca

Owoce pigwowca japońskiego są często mylone z pigwą pospolitą. Gdy jednak rozróżnimy jedne od drugich warto aby po uprzedniej obróbce wkomponować ów specjał do swojego jadłospisu.  Powodów jest wiele: owoce pigwowca japońskiego również zawierają dużo antyoksydantów, składników mineralnych (np.: żelaza, wapnia czy potasu), a dodatkowo mają działanie antymikrobiologiczne, jako że chronią przed rozwojem wielu bakterii i grzybów. Tylko jak poradzić sobie z ich cierpko-gorzkim smakiem? Tak jak już wcześniej wspominałam trzeba wcześniej odpowiednio je przygotować. I tak mogą stać się doskonałym dżemem, galaretką, przecierem lub dodatkiem do przetworów z mdłych owoców (3).

6. Czosnek

Niewinnie wyglądające białe ząbki czosnku prócz silnego zapachu mają też silne właściwości prozdrowotne. Czosnek nie bez powodu ma zaszczytne miejsce wśród najważniejszych medykamentów w medycynie ludowej i to od tysięcy lat (4). Wiele badań naukowych potwierdziło zasadność stosowania czosnku jako skuteczny lek przez naszych przodków. Liczne jego składniki mają m. in działanie przeciwnowotworowe, hipocholesterolemiczne, antyoksydacyjne czy przeciwzapalne (5,6). Jak wykorzystać czosnek w kuchni? To raczej pytanie retoryczne. Chciałabym jednak zauważyć, że doskonale komponuje się z potrawami z dyni i papryki.

Jest jeszcze jeden argument, dlaczego dla przyszłych Rodziców jesień jest idealną porą, żeby zacząć/kontynuować dbanie o swoje zdrowie. Otóż jedzenie produktów sezonowych to nie tylko gwarancja doskonałego smaku, wyglądu, lecz także największa zawartość składników odżywczych (więcej na temat sezonowości: http://szkolazywienia.blogspot.gr/2016/06/dojrzale-o-sezonowosci.html). Zafundujcie swoim organizmom prawdziwy zastrzyk prozdrowotnych specjałów, póki najlepsza ku temu pora.

A tymczasem do zobaczenia na targu!
https://www.youtube.com/watch?v=-Jj4s9I-53g

 

1.           Lee KW, Kim YJ, Kim D-O, Lee HJ, Lee CY. Major Phenolics in Apple and Their Contribution to the Total Antioxidant Capacity. J Agric Food Chem.  American Chemical Society ; 2003 Oct

2.           Castilla P, Echarri R, Dávalos A, Cerrato F, Ortega H, Teruel JL, et al. Concentrated red grape juice exerts antioxidant, hypolipidemic, and antiinflammatory effects in both hemodialysis patients and healthy subjects. Am J Clin Nutr. American Society for Nutrition; 2006

3.           Białek M, Rutkowska J. POTENCJALNE WYKORZYSTANIE PROZDROWOTNYCH SUROWCÓW ROŚLINNYCH DO ZWIĘKSZANIA WARTOŚCI ODŻYWCZEJ WYROBÓW CIASTKARSKICH. EPISTEME. 2013;21(2):187–206.

4.           Pacurar M, Krejci G, Corzo N, Villamiel M. Garlic consumption and health. Nova Science Publishers; 2010. 293 p.

5.           Yeh YY, Liu L. Cholesterol-lowering effect of garlic extracts and organosulfur compounds: human and animal studies. J Nutr  American Society for Nutrition; 2001 Mar [cited 2016 Sep 12];131(3s):989S – 93S.

6.           Borek C. Antioxidant health effects of aged garlic extract. J Nutr [Internet]. American Society for Nutrition; 2001 Mar [cited 2016 Sep 12];131(3s):1010S – 5S. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11238807

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anna Pasternak-Winiarska – dietetyk z zawodu i z powołania, na co dzień szczęśliwa mama. Jest twórcą autorskich warsztatów żywieniowych „Szkoła Żywienia Świadomych Rodziców". Autorka bloga: szkolazywienia.blogspot.com

  • dr bocian
  • warsztaty
Zapisz się do newslettera
 

Najczęściej czytane:

Raport na temat płodności Polaków przeczytaj >>
9 faktów i mitów na temat ciąży przeczytaj >>
Choroby przy PCOS, które mogą rozwinąć się w przyszłości przeczytaj >>
Dlaczego mężczyźni boją się lekarzy? przeczytaj >>
Polacy pokochali Baby Shower przeczytaj >>

Polecamy:

  • Alginat
  • blog zapytaj
  • blog mow
  • ANDROFERTI
  • Hexanova
  • dla niej
Zobacz podobne artykuły:

PŁODNOŚĆ POLAKÓW

Celem publikacji jest wzbogacenie naszej wiedzy oraz przełamanie tabu i zachęcenie Polaków do swobodniejszych rozmów na temat płodności.

czytaj więcej >>

Jak nie przejeść się w święta

Co zrobić, żeby nie zjeść za dużo w świąteczne dni - praktyczne wskazówki

czytaj więcej >>

Polacy pokochali Baby Shower

Przyjęcia na cześć nowego członka rodziny to nowy zwyczaj, który Polacy bardzo polubili i chętnie je organizują.

czytaj więcej >>